Tko je Panathinaikos: Iza sebe imaju 40 naslova prvaka Grčke, a temelj uspjeha u Europi postavila su dva Hrvata

pao

“Veliki klub, kao ni jedan drugi.” Ovaj stih, početak njihove himne, savršeno odražava veličinu Panathinaikosa, najeminentnijeg grčkog kluba iznimne povijesti. Panathinaikos je više od samo košarkaškog kluba; to je utjelovljenje povijesti, strasti i fanatične podrške. Panathinaikos. nije samo ekipa, već i  živi dokaz trajne snage ovoga sporta.

U svijetu košarke jednostavno postoje ekipe koji nadilaze granice, ostavljajući neizbrisiv trag u povijesti sporta. Jedna od takvih ekipa je Panathinaikos. S dugom poviješću koja se proteže desetljećima, ovaj grčki košarkaški velikan postao je sinonim za izvrsnost, strast i beskompromisnu podršku od strane njihovih predanih navijača. Dakle, tko je točno Panathinaikos koji 8. rujna dolazi u Zagreb odigrati revijalnu utakmicu protiv našeg Dinama?

Panathinaikos se može pohvaliti slavnom poviješću koja je oblikovala samu srž košarke. Osnovan 1919. u Ateni, klub je ubrzo postao prepoznatljiv, urezavši svoje ime u anale europske košarke. Od 1980-ih pa nadalje, Panathinaikos B.C. postao je dominantna sila, osvajajući srca svojih navijača svojom neumornom težnjom prema vrhunskim rezultatima.

Uspjesi Panathinaikos na terenu zaista su impresivni. Sa čak 40 grčkih prvenstava, dominiraju grčkom košarkaškom scenom, utvrđujući se kao ekipa koja svake sezone pretendira na naslov prvaka. Na europskoj pozornici, osvojili su dojmljivih 6 naslova prvaka Europe, čime su se učvrstili među košarkaškom elitom starog kontinenta.

Ono što zaista izdvaja Panathinaikos od ostalih košarkaških klubova jest podrška njihove pasionirane baze navijača. Navijačka skupina „Gate 13“, jedna od najglasovitijih i najmoćnijih ultras grupa u Europi, postala je srce i duša ovog sportskog društva. Na svakoj utakmici, njihovo gromoglasno navijanje i nepokolebljiva lojalnost odjekuju kroz dvoranu, stvarajući naelektriziranu atmosferu koja obuzima gostujuće košarkaše strahom, a domaćim igračima pruža dodatni poticaj i snagu.

Dres Panathinaikosa nosili su mnogi košarkaški velikani, koji su oplemenili povijest kluba. Dimitris Diamantidis, Fragiskos Alvertis, Stojko Vranković, David Stergakos, Memos Ioannou i mnogi drugi postali su ikone kluba, a njihove legendarne majstorije i predanost su pridonijele rastu Panathinaikosa i bogatstvu njihove trofejne riznice.

Temelj kluba udario je Željko Pavličević koji je prije toga s Draženom pokorio Europu u Ciboni, a onda isto i s splitskim POP 84. No, ono što je Velimir Zajec u nogometu, navijačima Panathinaikosa je u košarci Stojko Vranković. Svatko tko štuje taj klub kao “sveto pismo” uči o finalu Eurolige 1996. godine u Parizu. Tada je, u doslovno zadnjoj sekundi, nakon šprinta preko cijelog terena “drniški orao” blokirao polaganje igrača Barcelone Josea Antonija Montera kojim bi taj klub, a ne PAO digao naslov prvaka Europe.

“Sve što se dogodilo na kraju utakmice je nevjerojatno, nekoliko sekundi koje su trajale jedno stoljeće! Sjećam se da je Stojko trčao kao… Carl Lewis s jedne strane na drugu, da zaustavi Montera. Učinio je to gotovo na samu sirenu i zapečatio pobjedu”, prisjetio se nedavno Panagiotis Giannakis, tadašnji kapetan Panathinaikosa.

Nakon toga je Panathinaikos krenuo po još pet naslova prvaka Europe, a jedini Hrvat koji je to uspio u zelenom dresu bio je Damir Mulaomerović. 

Ove sezone Panathinaikos očito kreće slagati temelje nove generacije koja bi trebala njihovom grbu podariti sedmu zvijezdicu, a klupskoj trofejnoj sobi sedmi pehar prvaka Europe. Zato pozivamo sve da među prvima dođu i pozdrave ovu novu megamomčad, a istodobno nazoče predstavljanju naše momčadi u idućoj sezoni u kojoj nastupamo osim u Premijer ligi i u Alpe Adria Cupu. Ulaznice vas čekaju online, na CoreEvent ticketing sustavu.

Podjelite ovaj članak:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
# Naziv kluba OS B
1.GKK ŠIBENKA00
2.KK DINAMO ZAGREB00
3.KK ALKAR SINJ00
4.KK BOSCO00
5.KK CEDEVITA JUNIOR00
6.KK CIBONA00
7.KK DEPOLINK ŠKRLJEVO00
8.KK DUBROVNIK00
9.KK DUBRAVA00
10.KK SPLIT00
11.KK ZABOK00
12.KK ZADAR00