Povijest KK Dinamo Zagreb

Košarkaški klub Dinamo Zagreb osnovan je davne 1972. godine kao Košarkaški klub Rudeš inicijativom nekolicine košarkaških entuzijasta iz istoimenog zagrebačkog naselja Rudeš. Tijekom 48 godina rada i postojanja, kroz isti je prošao veliki broj kvalitetnih igrača te je postao stabilan i prepoznatljiv zagrebački klub.

Košarkaški klub Rudeš se kroz cijelu povijest natjecao u nižim ligama, a priča s Dinamom nekako kreće 2006. godine kada je Klub bio pred gašenjem. Dolaskom nove uprave, mladih košarkaških entuzijasta i Dinamovaca, na čelu s predsjednikom Mladenom Miholićem (danas tajnikom KK Dinamo), Klub opstaje i mijenja strategiju te posebnu pažnju usmjeruje prema radu s mlađim dobnim uzrastima. U vrlo kratkom vremenu postaje jedan od najrespektabilnijih hrvatskih klubova u radu s djecom i mladeži.  Više od 200 djece predškolskog i školskog uzrasta koji se natječu u svim ligama u organizaciji Košarkaškog saveza Zagreba i Hrvatskog košarkaškog saveza najbolji su dokaz upravo tog kvalitetnog i posvećenog rada. Klub je osnivač i mini košarkaške lige Rudeš za djecu do 10 godina koja iz godine u godinu ima sve više polaznika i sudionika.

Jedan od naših najuglednijih trenera, Neven Spahija, prepoznaje klupski potencijal u radu s mlađim dobnim uzrastima i mladim trenerima te 2011. godine, na poziv predsjednika Mladena Miholića, dolazi na mjesto potpredsjednika Kluba. Njegovim dolaskom, KK Rudeš ambiciozno, predano i promišljeno kreće na put prema samom vrhu hrvatske košarke. Nižu se uspjesi, Klub osvaja prve medalje u omladinskim kategorijama, a seniorska ekipa, u kojoj igra većina igrača koji su ponikli u Klubu, ulazi u Prvu mušku ligu. Strategija rada sa mladima se pokazala kao ispravan put.

Konstantan napredak Kluba rezultat je jedne moderne organizacije, ambiciozne uprave i principa rada koji se temelje na stručnosti kadra, zajedno s motiviranim i predanim košarkašima. Jasno je kako su ovi sportski uspjesi prerasli kvartovske okvire. Ambicije su puno veće, a stručno vodstvo Kluba, uz potporu navijača Bad Blue Boysa koji su u KK Rudešu prepoznali pravi zagrebački duh, spremno je i odlučno ići naprijed. Provedeno je studiozno ispitivanje javnog mijenja, vođeni su razgovori s upravom, članovima i navijačima te je jedini logički zaključak bio da Košarkaški klub Rudeš na skupštini Kluba koja je održana u 27. travnja 2020. godine, promijeni ime u Košarkaški klub Dinamo Zagreb. To je jedino zagrebačko ime koje ima težinu za jedan novi i ambiciozan zagrebački košarkaški program. Uz promjenu imena Kluba došlo je i do promjene na mjestu predsjednika Kluba. Dugogodišnjeg predsjednika Mladena Miholića zamijenio je Marijan Pojatina koji će odlučno povesti ovaj program u nove pobjede. Na skupštini Kluba održanoj 27. travnja 2020. godine donesena je odluka o promjeni imena Kluba u KK Dinamo Zagreb, a Klub je službeno upisan u registar udruga – 13. svibnja 2020. godine!

Podjelite ovaj članak:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
# Naziv kluba OS B
1.KK CEDEVITA JUNIOR1733
2.KK RIBOLA KAŠTELA1729
3.KK JAZINE ARBANASI1729
4.KK DINAMO ZAGREB1628
5.KK BOSCO1727
6.KK OMIŠ ČAGALJ TOURS1726
7.KK DUBROVNIK1724
8.KK SAMOBOR1722
9.KK KVARNER 20101722
10.KK ZAPRUĐE1722
11.KK PULA 19811621
12.KK SESVETE1720