“Nisam mislio da ću ikad gledati Dinamo i Panathinaikos u košarci i baš se veselim tom spektaklu u Zagrebu”

361897317_1207875559879486_1662826585850773654_n

Nakon tri godine rada u Hong Kongu u rodni Zagreb se vratio i Željko Pavličević. Proslavljeni košarkaški trener koji iza sebe ima naslove prvaka starog kontinenta s Cibonom 1986. i POP84 1991., prošle je sezone s momčadi Easterna je upisao i azijski trofej.

– Tamo smo napravili jednu dobru senzaciju. Osvojio sam istočno azijsko prvenstvo, dakle to je jedino organizirano prvenstvo u Aziji. Trener sam s europskim i azijskim trofejom. Vratio sam se u Zagreb jer nismo postigli definitivni dogovor za iduću sezonu. Zaželio sam se nakon tri godine života tamo malo i Zagreba i mislim da ću biti tu malo dulje – kazao je na početku razgovora Željko Pavličević.

Povod za kavu s upaljenim diktafonom ipak je bio spektakl koji čeka Zagreb u petak, 8. rujna u KC Dražen Petrović, utakmica Dinama i Panathinaikosa. Željko Pavličević je ipak čovjek koji udario temelje velikog Panathinaikosa

– Naravno, ja navijam cijeli život za Dinamo što se tiče nogometa. Ali, ono što me potpuno iznenadilo jest da ću doživjeti prijateljsku utakmicu Dinama i Panathinaikosa u košarci. U nogometu sam to još i mislio da je moguće, ali u košarci ne. Ja sam zapravo bio dio početka tog jednog velikog Panathinaikosa. Dakle, ja sam došao 1991. godine nakon Splita u Panathinaikos. Klub je godinama prije uvijek završavao šesti ili sedmi te je bio bez velikih ambicija. Potrošili smo par milijuna dolara. Prva godina je bila jedna prava muka za mene. To je bila jedna stara ekipa, koja je dugo igrala zajedno. Nakon toga smo počeli stvarati jednu pravu ekipu. Dogovorio sam s vlasnikom kluba da bi se s nekim povećanjem budžeta mogao napraviti iskorak. Dolaskom novih igrača, poput Vrankovića, ta je ekipa dobila jedan pravi zamah – prisjetio se tih početaka Željko Pavličević.

Stojko Vranković je na kraju postao jedna od najvećih legendi Panathinaikosa. Njegova blokada 1996. godine, sekundu prije kraja finala s Barcelonom u Parizu značila je prvi naslov europskog prvaka za zelene.

– Mi onda nismo imali sportskog direktora. Stojko je tada već bio popularan, igrao je za Aris. Nama je trebao centar, a predsjednik je htio platiti. Dobio je jako dobar ugovor, neusporedivo veći nego u Arisu. Mi smo tada osvojili Kup Grčke, a u finalu na kraju nismo nastupili jer su nam mijenjali suce prije odlučujuće utakmice. Tipična posla u Grčkoj – prebire sjećanja Pavličević koj napominje kako je košarka u Grčkoj puno popularnija od nogometa, što nije česti slučaj u europskim zemljama.

– Panathinaikos je jedan od četiri najveća grčka kluba. Dakle, to su uz Panathinaikos još Aris, PAOK i Olympiakos. To nisu derbiji, to je jedna vrsta rata. To je nešto što treba doživjeti. Barem jednom. Mi smo onda imali jednu malu staru dvoranu. Ja novu dvoranu nisam doživio budući da sam otišao 1993. godine. Navijači su uvijek bili žestoki. To se vidjelo kada smo igrali prijateljsku utakmicu u Pireju protiv Olympiakosa. Onda se zapravo vidjelo kolika je masa tih naših navijača. Grčka voli sport, navijači vole sport. S druge strane, to je ogroman pritisak. U Grčkoj vi ste ili u stratosferi ili ste u podrumu. Nema tu sredine. Tako funkcionira grčki sport – pojašnjava Pavličević.

S zadovoljstvom je prihvatio poziv na utakmicu u rujnu za koju i sam naglašava da će rezultat biti u drugom planu. 

– Meni je jako drago što ću biti sudionik ovog spektakla. Vjerujem da će se pozdraviti sportski obje ekipe, uopće ne sumnjam u sjajnu atmosferu. Panathinaikos je opet u naletu, stvaraju sjajnu momčad i to mi je drago za vidjeti. Ataman je veliki trener, to je jedna svjetska ekipa i veliki je potez kluba da oni uopće dolaze u Zagreb. Pozivam sve da kupe ulaznicu i dođu na utakmicu – kazao je Pavličević.


U nastavku intervjua Pavličević priča kako je pregovarao s Draženom o dolasku u Panathinaikos i koliko je blizu bio taj transfer u Grčku….


Podjelite ovaj članak:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
# Naziv kluba OS B
1.GKK ŠIBENKA00
2.KK DINAMO ZAGREB00
3.KK ALKAR SINJ00
4.KK BOSCO00
5.KK CEDEVITA JUNIOR00
6.KK CIBONA00
7.KK DEPOLINK ŠKRLJEVO00
8.KK DUBROVNIK00
9.KK DUBRAVA00
10.KK SPLIT00
11.KK ZABOK00
12.KK ZADAR00